Werken in de regio Sittard-Geleen

Vind hier de vacature die bij je past

zoeken

Vacatures zoeken

Deze vacature is niet meer vacant: Lid Raad van Toezicht

Werkgever:Vivantes
Plaats:Geleen

Oorspronkelijke vacature omschrijving:

Stichting Vivantes Zorggroep zoekt:

Twee nieuwe leden raad van toezicht, waarvan één beoogd voorzitter

Profielschets raad van toezicht

Onze raad van toezicht bestaat statutair uit ten minste drie en ten hoogste zeven personen. Het definitieve aantal leden wordt vastgesteld door de raad zelf. Momenteel bestaat de raad uit vijf personen, elk met hun eigen deskundigheid en achtergrond. In verband met het rooster van aftreden ontstaan in de periode juli 2024 – juli 2025 enkele vacatures in de raad. Om continuïteit en stabiliteit te kunnen bieden kiest de raad ervoor om in deze periode tijdelijk uit te breiden naar zes leden. De raad zoekt in dat kader per 1 juli 2024 twee nieuwe leden: een beoogd nieuwe voorzitter en een lid dat tevens toetreedt tot de auditcommissie.

Profielschets

De raad van toezicht werkt volgens het model van horizontaal toezichthouden. Contact met de cliëntenraad en de ondernemingsraad zijn daarbij belangrijke aspecten, evenals het beleven en ervaren van het primair proces. De raad van toezicht opereert vanuit een collectieve integrale verantwoordelijkheid, waaraan alle leden in staat en bereid moeten zijn een bijdrage te leveren. Het uitgangspunt bij het toezichthouden is het cliëntperspectief, waarbij de driehoek organisatie, cliënt en werknemer een onlosmakelijk geheel is. De raad is betrokken en nabij, zowel naar de organisatie als naar elkaar.

Van ieder lid van de raad wordt verwacht dat hij of zij de ontwikkelingen ten aanzien van zijn of haar kennisgebied weet te vertalen naar de dienstverlening van Vivantes. Bepaalde kennisgebieden kunnen eventueel gecombineerd voorkomen in een persoon. Dit betekent dan ook dat bij de samenstelling van de raad vooral gekeken wordt of de totale groep op bovengenoemde kennisgebieden voldoende in huis heeft.

De vier kerntaken van de raad van toezicht zijn:

Werkgeversfunctie.Toezichtfunctie.Advies- en klankbordfunctie.Bewaken van de maatschappelijke legitimatie en inbedding van Vivantes in de lokale en regionale samenleving.

Algemeen Profiel

De leden van de raad van toezicht van Vivantes voldoen aan de volgende eisen:

algemene bestuurlijke kwaliteiten en ervaring;affiniteit met de cliëntgroeperingen;bekend zijn met de Governancecode zorg en deze tonen in zijn of haar handelen als toezichthouder;inzicht in de eisen die kwaliteit, doelmatigheid en continuïteit aan een organisatie als Vivantes stellen;integriteit, verantwoordelijkheidsgevoel en een onafhankelijke opstelling;het vermogen om:het beleid van de organisatie en het functioneren van de raad van bestuur te toetsen;advies en toezicht in teamverband uit te kunnen oefenen;zich op hoofdlijnen een oordeel te vormen over de door de raad van bestuur voorgelegde aangelegenheden;de attitude en het vermogen om de raad van bestuur met advies en als klankbord terzijde te staan;een juist evenwicht in betrokkenheid en bestuurlijke afstand;standvastigheid, maar bereid tot concessies en consensus, geen solisme;beschikken over een relevant netwerk;actieve maatschappelijke betrokkenheid;in voldoende mate beschikbaar zijn voor inzet en commitment;kennis hebben van het (regionale) werkveld van de zorg.

De raadsleden zijn verder:

open, aandachtig en luisterendanalytisch en snel in staat een beeld te kunnen vormenonafhankelijkcommunicatiefkritisch

Specifiek profiel

We zoeken moderne toezichthouders die waarderend kunnen onderzoeken en zich kunnen opstellen als kritische gesprekspartner van de bestuurder. Met het oog op de huidige samenstelling van de raad en de strategische onderwerpen die de komende jaren aan de orde zullen komen is er behoefte aan twee leden met brede kennis en ervaring op het gebied van transitie- en verandervraagstukken. Daarnaast is kennis van vastgoed en financiën in één van beide profielen een pre.

We vragen toezichthouders die zich verantwoordelijk voelen voor het eigen functioneren, bereid zijn zich kwetsbaar op te stellen en zich willen blijven ontwikkelen. Naast deze persoonlijke verantwoordelijkheden en specifieke toegevoegde waarde, zoeken we raadsleden die in hun team constructieve collega’s en teamplayers zijn. De effectiviteit van de raad is hier namelijk in belangrijke mate van afhankelijk.

Specifiek voor de beoogd voorzitter geldt tot slot dat deze beschikt over ruime (recente) bestuurlijke ervaring, met kennis en kunde ten aanzien van de maatschappelijke opdracht in de zorg en welzijn en de vraagstukken die daarbij aan de orde zijn.

Bezoldiging

De bezoldiging is conform de richtlijnen van de NVTZ en voldoet aan de normstelling van de WNT.

Korte typering Vivantes

Vivantes is een ambitieuze ouderenzorg organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan (kwetsbare) ouderen. Wij leveren zorg aan ongeveer 900 ouderen in negen kleinschalige verpleeghuizen in de gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein, en in de zorgwoningen die direct naast onze verpleeghuizen zijn gesitueerd. Onze huizen kennen een gevarieerd en compleet aanbod van wonen met zorg, met of zonder behandeling. Met ruim 800 medewerkers en stagiaires/leerlingen en een kleine 400 vrijwilligers leveren wij dagelijks met veel inzet en plezier een bijdrage aan de kwaliteit van leven en het welzijn van de ouderen die een beroep op ons doen. In totaal beschikken wij over 423 intramurale plaatsen; acht verpleeghuizen zijn ons eigendom, één locatie wordt gehuurd. De 450 zorgwoningen rondom onze locaties zijn eigendom van woningcorporaties. Wij verzorgen hier in eerste instantie de woningtoewijzing. In 2023 bedroeg onze omzet circa €50 miljoen.

Ouder worden doe je samen

Onze medewerkers zijn onze kracht! Zij bieden warme liefdevolle zorg; het zijn harde werkers met sterke loyaliteit naar collega’s, cliënten en organisatie. Typerend voor Vivantes is de sterke regionale binding. Onze locaties liggen in dorpskernen en zijn makkelijk bereikbaar. Medewerkers en vrijwilligers komen vaak uit de buurt. Wij zijn daarmee stevig geworteld in en verbonden met de Westelijke Mijnstreek.

Wij werken in onze organisatie vanuit een heldere missie en visie:

Ouder worden doe je samen! Onze voorzieningen en faciliteiten bieden een veilige en prettige omgeving die geschikt is om zoveel mogelijk onder eigen regie te kunnen leven. Ook indien u geconfronteerd wordt met geestelijke en/of lichamelijke beperkingen. Daarnaast bieden wij producten en diensten die ook langer thuis wonen mogelijk maken. Onze zorg is persoonsgericht. Onze aandacht is gericht op zorg en ondersteuning, aanvullend op wat u zelf nog kunt en wilt; alleen of samen met uw naasten. Wanneer u hulp of zorg nodig hebt, kunnen wij daarin ondersteunen of samen hulp organiseren. Wij handelen hierbij vanuit aandacht voor kwaliteit van leven en welbevinden. Daarbij hoort ook dat wij mensen op een waardige en respectvolle manier afscheid laten nemen van het leven. Dat doen wij samen met ons en met uw netwerk. Alle disciplines en betrokkenen zetten zich hiervoor in en werken hierin samen.

We geven onze cliënten ruimte om zichzelf te zijn, om hun eigen dag- en leef ritme te volgen. Maar we zijn dichtbij als ze ons nodig hebben. We hebben aandacht voor de mens en handelen vanuit respect voor hun (levens)verhaal.

Werving- en selectieprocedure

De werving van de nieuwe leden voor onze raad van toezicht vindt in eigen beheer plaats. Heb je belangstelling voor een van deze mooie functies, dan nodigen wij je van harte uit te reageren! Je motivatiebrief en CV mag je mailen naar ons bestuurssecretariaat: bestuurssecretariaat@vivantes.nl Wij ontvangen je sollicitatie graag vóór 28 maart a.s.

Na een briefselectie door de raad van toezicht nodigen we de in potentie geschikte kandidaten uit voor een gesprek met de selectiecommissie. Op basis hiervan nodigen we kandidaten al dan niet uit voor een tweede gespreksronde.

Het inwinnen van referenties kan onderdeel zijn van het selectie en benoemingstraject.

De eerste gespreksronde vindt plaats op maandag 15 april tussen 9.00 en 16.00 uur, in ons bestuurscentrum (adres: Beneluxlaan 1 te Geleen). De tweede gespreksronde is gepland op vrijdag 19 april tussen 9.00 en 14.00 uur, eveneens in ons bestuurscentrum.

Over een voorgenomen benoeming van een lid van de raad van toezicht vragen wij advies aan onze OR en Centrale Cliëntenraad. In dat kader maakt een kennismakingsgesprek met een afvaardiging van de medezeggenschapsorganen onderdeel uit van de procedure. Deze gesprekken zijn gepland op dinsdag 7 mei tussen 10.00 en 12.00 uur.

Het besluit over de benoeming van de nieuwe leden door de raad vindt plaats op vrijdag 24 mei a.s.

Meer informatie

Voor inhoudelijke vragen over de twee functies kun je contact opnemen met Henk van Rees, voorzitter raad van toezicht, te bereiken via email rees.hemvan@ziggo.nl of via telefoonnummer 06-8009 4988.

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Rob Seerden, bestuurssecretaris, te bereiken via email r.seerden@vivantes.nl of via telefoonnummer 06 - 12158958.