Werken in de regio Sittard-Geleen

Vind hier de vacature die bij je past

zoeken

Vacatures zoeken

Deze vacature is niet meer vacant: Spreek- en vaktaal specialist

Werkgever:Gemeente Sittard Geleen
Plaats:Sittard

Oorspronkelijke vacature omschrijving:

Spreek- en vaktaal specialist (28-36upw)

Nederlands als tweede taal, ga er maar aanstaan!

Ben jij die taalspecialist, die op een creatieve en effectieve manier het verschil kan maken?

Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wat vinden wij belangrijk?

Wij willen dat bijstandsgerechtigden met een taalbarrière beter in staat worden gesteld om mee te doen in onze samenleving. Dit kan door hun spreekvaardigheid te verhogen. Het gaat dan zowel om dagdagelijkse communicatievaardigheden als ook het aanleren van vaktaal zodat de stap naar werk kan worden gemaakt.

Wat wordt jouw uitdaging?

De spreek- en vaktaal specialist richt zich op het bevorderen van taalvaardigheid en communicatie binnen de projecten van Vidar en externe werkplekken, voornamelijk voor de doelgroep statushouders. We streven hiermee naar een inclusieve werkomgeving waarin alle medewerkers/deelnemers zich gehoord en gewaardeerd voelen, ongeacht hun taalachtergrond. De spreek en vaktaalspecialist geeft uitvoering aan het bevorderen van taalrijke projecten binnen en buiten Vidar. Hierbij wordt nauw samengewerkt met twee vertalers om de communicatie te faciliteren en de taalvaardigheid van deelnemers te verbeteren.

De spreek- en vaktaalspecialist legt verantwoording af en rapporteert over de voortgang bij zijn of haar leidinggevende.

Belangrijkste taken:

• In kaart brengen en ontwikkelen van taalbehoeften:

- Het in beeld brengen in hoeverre er per project aandacht is voor taal op de werkvloer en welke methodes al worden ingezet om de woordenschat te vergroten;

- Het begeleiden van deelnemers op individueel en groepsniveau. In beide situaties zorg je voor een aanbod dat is afgestemd op de situatie en specifieke opdracht;

- Ontwikkelen van methodes, werkvormen, lesmaterialen en interventies om de huidige projecten en externe werkplekken zo taalrijk mogelijk te maken;

- Het rapporteren richting leidinggevende welke projecten nog uitdagingen hebben of verbeteringen kunnen gebruiken incl. het beschrijven van een werkwijze hoe deze uitdagingen aangepakt kunnen worden;

- Verzamelen, ordenen en verwerken van specifieke taaluitdagingen die onze medewerkers (werkbegeleiders en coaches) ondervinden;

- Er voor zorgen dat de ontwikkelde middelen gericht op het taalrijker maken van de werkomgeving worden overgebracht aan de betrokken medewerkers, zodat ook zij dit met de doelgroep blijven herhalen.

• Uitvoering geven aan taalbevorderende programma's:

- Doelgericht uitvoering geven aan taalbevorderende programma's en initiatieven binnen de projecten zoals de inzet van taalmaatjes, taalkaarten, fotokaarten, instructievideo’s en woorden van de week. Dit met als doel dat anderstaligen de taal durven te spreken, de woordenschat toeneemt en kandidaten meer zelfvertrouwen krijgen;.

- Er voor zorgen dat deze activiteiten toegankelijk zijn voor alle medewerkers/deelnemers en aangepast zijn aan verschillende taalniveaus en behoeften;

- Uitvoering geven aan taalworkshops en trainingen om specifieke taalvaardigheden te verbeteren. Het belangrijkste hierin is spreekvaardigheid, maar denk ook aan

luistervaardigheid, leesvaardigheid, en schrijfvaardigheid. Deze workshops kunnen interactief zijn met aandacht voor de (specifieke) vaktaal op de werkvloer;

- Contact leggen met collegiale ervaringsdeskundigen die input kunnen geven rondom culturele verschillen op de werkvloer maar ook lokaal taalgebruik;

- Kennis delen met medewerkers over interculturele communicatie en omgangsvormen.

• Evalueren en bijsturen:

- Regelmatig evalueren van de effectiviteit van de taalverrijkingsinitiatieven en verzamelen van feedback van medewerkers. Waar nodig aanpassen en continu blijven werken aan het verbeteren van de taalrijke omgeving binnen de projecten en externe werkplekken.

Wat zijn jouw talenten?

- Affiniteit met en interesse in het bevorderen van taalvaardigheid en communicatie binnen een diverse werkomgeving.

- Een verbinder, initiatiefrijk, doelgericht, verantwoordelijk en speelt flexibel in op veranderingen. Je durft besluiten te nemen en doet dit met aandacht voor de doelgroep en de inhoudelijke opgaves.

- Goede communicatieve vaardigheden en het vermogen om effectief te communiceren met medewerkers van verschillende culturen en taalachtergronden.

- Empathisch vermogen en de vaardigheid om een ondersteunende en inclusieve werkomgeving te creëren.

- Je beschikt over sterke didactische vaardigheden en weet hoe je de taal op een begrijpelijke en boeiende manier kunt overbrengen aan de doelgroepen.

- Je werkt gestructureerd en methodisch, waarbij je lesmethodes nauwkeurig opstelt en uitvoert om de leerresultaten van de doelgroep te optimaliseren.

- Flexibiliteit, initiatiefrijk en het vermogen om projectmatig te werken en uitvoering te geven aan nieuwe initiatieven.

- Kennis van de nieuwe Wet inburgering en de Participatiewet is een pré;

- HBO-werk en denk niveau.

Hoe maken wij jou blij?

Kies jij voor Sittard-Geleen? Dan...
  • Kom je terecht in een informele en open werkcultuur.
  • Ontdek je dat een gemeente helemaal niet hiërarchisch hoeft te zijn. Wij houden namelijk van korte lijnen.
  • Krijg je de kans om een maatschappelijke bijdrage te leveren.
  • Kies je voor vertrouwen en ruimte voor eigen initiatief.
  • Ontdek je onze ruime opleidingsmogelijkheden.
  • Weet je dat er brede doorgroeimogelijkheden zijn als je in de toekomst eens iets anders wilt.
  • Kun je je eigen werkweek indelen. Een dag eerder stoppen? Haal het een andere dag in of werk 's avonds nog even door.
  • Werk je hybride. Aan jou de vrijheid om te zorgen voor voldoende afwisseling tussen op kantoor werken en thuis werken.
  • En uiteraard bieden wij jou een goed pakket aan primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Om te beginnen een arbeidsovereenkomst voor 1 jaar tussen 28-36 uur per week. Je start -afhankelijk van je opleiding en ervaring- met een salaris gebaseerd op salarisschaal 9 (CAO Gemeenten) van maximaal € 4.752,= bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.
  • Ook kun je rekenen op 17,05% individueel keuzebudget. Dit budget geeft jou keuzevrijheid in de secundaire arbeidsvoorwaarden die je ontvangt. Zo kan je kiezen voor meer salaris, meer pensioenopbouw of je koopt meer verlofdagen.

Onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden vind je met uitleg op https://www.sittard-geleen.nl/Bestuur/Vacatures.

Vidar

Als spreek- en vaktaalspecialist werk je binnen team Ontwikkeling, specifiek in de unit Intake en Diagnose. Team Ontwikkeling is één van de teams die deel uitmaken van Vidar. Vidar is de naam voor de sociale diensten van de gemeente Sittard-Geleen, gemeente Stein, gemeente Beek, van het leerwerkbedrijf Vidar BV en van WSP Westelijke Mijnstreek. Vanaf 1 januari 2021 kunnen mensen bij Vidar terecht voor het vinden van werk, ontwikkelen van vaardigheden en ondersteuning bij inkomen.

Ons motto is: “Werk voorop, kansen voor iedereen.” Wij geloven dat iedereen talenten en capaciteiten heeft en vinden dat iedereen recht heeft op werk.

Vidar biedt een geïntegreerde dienstverlening aan, voor zowel de Participatiewet-, Inburgering-, als de SW-doelgroep waarbinnen medewerkers het beste kunnen gedijen. Zij die een sterke behoefte hebben aan een vaste structuur en begeleiding bieden we een veilige, passende en uitdagende werkomgeving.

Vidar is onderdeel van de gemeente Sittard-Geleen en bestaat uit 4 teams die elk integraal aangestuurd worden door een teammanager: Team Ontwikkeling, team Uitkeringen, team Productie en Diensten en team Ondersteuning.

De formatie van Vidar bedraagt ruim 200 fte, waarvan zo’n 90 medewerkers bij team Ontwikkeling.

Wil jij onze nieuwe collega worden?

Solliciteer dan meteen! Of in ieder geval vóór 10 augustus a.s. via de button ‘solliciteren’ en laat ons weten waarom jij de juiste persoon bent die we zoeken. In dit digitale tijdperk heeft het onze voorkeur om naast jouw CV ook (het liefst) een motivatiefilm te ontvangen waarin je jezelf in maximaal 3 minuten voorstelt en vervolgens jouw sollicitatie motiveert. Een brief is dus niet persé nodig als je een filmpje maakt!

Zet in je CV svp een link naar jouw videoboodschap (bijvoorbeeld via YouTube, Vimeo, of WE transfer).

Medewerkers van de provincie Limburg en de gemeenten Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen gelden bij elkaars organisaties als interne kandidaten. Bij vergelijkbare geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang op externe kandidaten.

De 1e gespreksronde staat gepland voor 14 augustus a.s. (Kandidaten krijgen hierover uiterlijk op 12 augustus a.s. bericht). We kijken ernaar uit om je te ontmoeten!

Heb je vragen over de vacature?

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Nick Kocken, Unitcoördinator Intake en Diagnose via 046 - 477 70 90.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt níet op prijs gesteld.