Werken in de regio Sittard-Geleen

Vind hier de vacature die bij je past

zoeken

Vacatures zoeken

Deze vacature is niet meer vacant: Spreek- en vaktaal specialist

Werkgever:Gemeente Sittard-Geleen
Plaats:Sittard

Oorspronkelijke vacature omschrijving:

Spreek- en vaktaal specialist

Nederlands als tweede taal, ga er maar aanstaan! Een gesprekje met je buren, meedoen aan de voetbaltraining of het volgen van een instructie op de werkvloer. Stuk voor stuk situaties waarin een beroep wordt gedaan op je taalvaardigheid. Een groot deel van de doelgroep van Vidar (Participatiebedrijf van de Westelijke Mijnstreek) ervaart belemmeringen op dit vlak en dát willen wij veranderen. Ben jij die taalspecialist, die op een creatieve en effectieve manier het verschil kan maken? Dan zijn wij op zoek naar jou.

Wat vinden wij belangrijk?

Wij willen dat bijstandsgerechtigden met een taalbarrière beter in staat worden gesteld om mee te doen in onze samenleving. Dit kan door hun spreekvaardigheid te verhogen. Het gaat dan zowel om dagdagelijkse communicatievaardigheden als ook het aanleren van vaktaal zodat de stap naar werk kan worden gemaakt.

Wat doe je?

  • Je vervult een zelfstandige rol binnen team Ontwikkeling van Vidar en doet dit vanuit de integrale opgave die voortvloeit uit de Wet inburgering en de Participatiewet;
  • Jouw focus ligt op het overbrengen van praktische taalvaardigheden als onderdeel van het totale integratieaanbod. Denk aan het voeren van een gesprek op de werkvloer of een telefoongesprek met een professionele organisatie, het lezen van een werkinstructie, het herkennen van betrouwbare media, et cetera;
  • Je begeleidt deelnemers op individueel- en groepsniveau. In beide situaties zorg je voor een aanbod dat is afgestemd op de situatie en specifieke opdracht;
  • Je stimuleert taalontwikkeling vanuit een concrete context, hetzij binnen een klaslokaal maar juist ook buiten een schoolse setting. Je hebt hier onderbouwde ideeën over en maakt gebruik van (beproefde) methoden;
  • Je bewaakt de voortgang van de deelnemers en herkent eventuele signalen die extra aandacht behoeven;
  • Je werkt integraal en stemt het taalaanbod af met je collega’s, externe partners en de deelnemer. Hierbij zorg je voor een realistische balans tussen de verschillende activiteiten gericht op participatie en taalverhoging en de persoonlijke situatie van de deelnemer.

Wie ben je?

Je staat stevig in je schoenen en hebt de nodige ervaring met de doelgroep.

Je bent een verbinder, initiatiefrijk, doelgericht, verantwoordelijk en speelt flexibel in op veranderingen. Je durft besluiten te nemen en doet dit met aandacht voor de doelgroep en de inhoudelijke opgaves. Hoever je hierin kunt gaan, voel jij haarfijn aan.                  

Je vindt het vanzelfsprekend om relaties goed te onderhouden en bouwt makkelijk een netwerk op.

Je werkt cultuursensitief en bent goed in staat om de connectie met de deelnemers te maken. Dit doe je vanzelfsprekend niet alleen, maar samen met je collega’s. Je kent je kwaliteiten én beperkingen en stelt jezelf continu de vraag: waar en hoe kan ik van toegevoegde waarde zijn?

?

Meer specifiek vragen wij het volgende:

• Je bent een gecertificeerd NT2- docent;

• Je beschikt over actuele kennis en vaardigheden van de verschillende methodieken in dit vakgebied;

• Je bent in staat om gedifferentieerd les te geven waardoor je cursisten maatwerk kunt bieden;

• Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden;

• Je hebt kennis, ervaring en affiniteit met de doelgroep;

• Je hebt kennis van interculturele communicatie;

• Kennis van de nieuwe Wet inburgering en de Participatiewet is een pré;

Wij bieden

Een werkomgeving waarin medewerkers elkaar waarderen en denken in oplossingen vanzelfsprekend is. Een dynamische omgeving waarin collega's aan integrale opdrachten werken, eigen verantwoordelijkheid nemen en open staan voor verandering.

Als je bij de gemeente Sittard-Geleen werkt, heb je goede arbeidsvoorwaarden. Flexibele werktijden maken een goede balans tussen werk en privé mogelijk. Gemeente Sittard-Geleen investeert in haar medewerkers door het aanbieden van opleidingen.

Als spreek- en vaktaalspecialist kun je maximaal € 4.048,- bruto per maand verdienen (salarisschaal 9) bij een volledige werkweek van 36 uur. Bovenop je salaris bouw je elke maand 17,05% Individueel Keuzebudget (IKB) op. Je bepaalt zelf wanneer je dit laat uitbetalen.

Cluster Participatiebedrijf Vidar

Het cluster Participatiebedrijf Vidar (in de volksmond Vidar genoemd) bestaat uit 5 teams die elk integraal aangestuurd worden door een teammanager. Team Commercie, team Ontwikkeling, team Uitkeringen, team Productie & diensten en team Ondersteuning. Vidar is de nieuwe naam voor de sociale diensten van de gemeente Sittard-Geleen, gemeente Stein, gemeente Beek, van het leerwerkbedrijf Vixia BV en het WSP Westelijke Mijnstreek. Vanaf 1 januari 2021 kunnen mensen bij Vidar terecht voor het vinden van werk, ontwikkelen van vaardigheden en ondersteuning bij inkomen. De formatie van het cluster bedraagt ruim 200 fte.

Eén van de speerpunten van de gemeente Sittard-Geleen is dat iedereen participeert in de samenleving. Alle middelen en instrumenten van het cluster zijn gericht op het verhogen van de zelfredzaamheid van inwoners. Vidar biedt geïntegreerde dienstverlening aan voor zowel de Participatiewet-doelgroep als de Sw-doelgroep. Het preventief versterken van de doelgroep om hen naar werk of participatie te begeleiden hetzij de vitaliteit te behouden óp de werkplek is één van de nieuwe opgaven.

In deze functie werk je bij het Team Ontwikkeling.

Team Ontwikkeling

Het team Ontwikkeling is verantwoordelijk voor:

  • Breed intakegesprek in nauwe samenwerking met Sociaal domein en voorliggend veld
  • Deskundige diagnose en een praktijkdiagnostisch centrum om inzicht te krijgen in mogelijkheden en ontwikkelpotentieel van kandidaten.
  • Reguliere arbeidsbemiddeling van werkzoekenden.
  • Inzet jobcoaching gericht op loonwaarde-ontwikkeling en het borgen van een duurzame arbeidsplaats, voor zowel Participatiewet-kandidaten als Sw-ers
  • Bieden van en in het kader van ontwikkeling adviseren over scholingen, trainingen en inzet van certificeringen  Uitvoeren van loonwaarde-metingen op de werkplek
  • Bemiddeling van kandidaten naar alle vormen van participatie
  • Inzet intensieve coaching gericht op het stabiliseren van meervoudige problematiek in dualiteit met werk of participatie
  • Invulling geven aan voorziening Beschut Werk                         

Er werken zo’n 80 medewerkers bij het team Ontwikkeling. Samen geven wij invulling aan een gemeente die werkt aan het bereiken van maatschappelijke resultaten. Van buiten naar binnen en het werken vanuit de bedoeling staan centraal. De medewerker heeft zijn / haar professionele ruimte opgezocht.

Contact

Ben jij enthousiast over deze functie? Solliciteer dan vóór 28 juni 2021 via de button ‘solliciteren’ en laat ons weten waarom jij de juiste persoon bent die we zoeken.

In dit digitale tijdperk willen wij jou vragen om te solliciteren door het versturen van jouw CV maar ook een filmpje op te nemen waarin je jezelf in maximaal 3 minuten voorstelt en een antwoord geeft op onderstaande vraag. Zet in je CV svp een link naar jouw videoboodschap (bijvoorbeeld via Youtube, Vimeo, of WE transfer). Een brief is dus niet nodig!

Als spreek- en vaktaal specialist krijg je ruimte om mee te denken in de ontwikkeling van het spreektaaltraject. We zoeken iemand met een positieve instelling die op een bevlogen manier deze “opdracht” wilt uitvoeren. Geef een pitch op welke wijze jij de trainingen / workshops rondom spreektaal zou vormgeven, welke ideeën heb jij voor ogen?

Medewerkers van de gemeente Sittard-Geleen, Maastricht, Heerlen en de Provincie Limburg gelden bij elkaars organisaties als interne kandidaten. Bij vergelijkbare geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang op externe kandidaten. De selectiegesprekken zullen plaatsvinden in week 27 of week 28.

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Inge Stassen, teammanager Ontwikkeling, tel.+31 6 29600798 , e-mail inge.stassen@sittard-geleen.nl            

Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met Monique Huveneers, HRM-adviseur, tel.+31 6 46191331 , e-mail monique.huveneers@sittard-geleen.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt níet op prijs gesteld.