Werken in de regio Sittard-Geleen

Vind hier de vacature die bij je past

zoeken

Vacatures zoeken

Deze vacature is niet meer vacant: Commissieleden Adviescommissie Omgevingskwaliteit (AOK)

Werkgever:Gemeente Sittard Geleen
Plaats:Sittard

Oorspronkelijke vacature omschrijving:

Commissieleden Adviescommissie Omgevingskwaliteit (AOK)

Sittard-Geleen heeft een rijke cultuurhistorie maar kent ook veel nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. De adviescommissie Omgevingskwaliteit (AOK) adviseert burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen over:

  • monumenten - en welstandsaspecten van aanvragen omgevingsvergunning;
  • algemene vraagstukken op het vlak van omgevingskwaliteit op verzoek van Burgemeester en Wethouders.
  • Per 31 maart 2023 wordt de huidige Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) vervangen door de AOK. De gemeente Sittard-Geleen wil hiermee anticiperen op de bredere adviestaak onder de Omgevingswet (Ow). De AOK zal bestaan uit vijf leden, waaronder de technisch voorzitter. De commissie moet minstens bestaan uit twee leden met een achtergrond op het gebied van monumentenzorg.

    De AOK wordt ondersteund door het AOK -secretariaat.

    Wat doe je als lid van de AOK?

    Een AOK-lid is geen toetser of ontwerper, maar beziet een plan in het groter geheel. Het uit te brengen advies moet door hem/haar in een maatschappelijk kader worden geduid. Daarbij weet het AOK-lid een scheiding aan te brengen tussen ‘voldoet/voldoet niet’ en het doen van suggesties ter verbetering en verfijning van het ontwerp.

    De werkzaamheden voor de AOK bestaan uit:

    • het voorbereiden en deelnemen aan de commissievergaderingen;
    • één van de leden treedt tijdens de vergadering op als technisch voorzitter. Dat houdt in: het leiden van de vergaderingen en het accorderen van het concept-verslag;
    • optreden als gemandateerd lid voor de beoordeling van standaard- en herhaalplannen;
    • op roulerende basis deelnemen aan omgevingstafels en andere nieuwe vormen van vooroverleg.

    Wie ben je?

    We verwachten van de leden van de commissie dat ze een ontwikkelingsgerichte en gezaghebbende visie hebben. Ook ben je een verbindende persoonlijkheid. Je slaagt erin om vakinhoudelijke opmerkingen op een toegankelijke en respectvolle manier te verwoorden in het gesprek met de aanvrager/klant. Je bent een onafhankelijk denker die onderscheid maakt in hoofd- en bijzaken. Vanuit een oplossingsgerichte houding zoek je samen met betrokkenen naar optimale ruimtelijke oplossingen, waarbij je oog hebt voor het proces. Je vindt het leuk om over de grenzen van je vakgebied heen te kijken en je kunt adviesvragen vanuit een bredere context benaderen.

    Je beheerst als professional minimaal één van de volgende disciplines: cultuurhistorie, bouw- en architectuurhistorie, restauratiearchitectuur, landschap, stedenbouw, architectuur en archeologische monumentenzorg;

    Je bent bereid je te verdiepen in de vastgestelde beleidskaders;

    Je bent in staat bouwplantekeningen te lezen;

    Je hebt kennis van de geschiedenis van de regionale bouwkunst en cultureel besef;

    Je hebt geen professionele binding met de gemeente, maar je bent wel geïnteresseerd in Sittard-Geleen en je kent of wil de gemeente leren kennen. Bij voorkeur is sprake van een (Eu)regionale binding;

    Je bent niet aangesteld in een functie bij een belangenorganisatie waaraan het risico van belangenverstrengeling verbonden is.

    Als commissielid voor de AOK beschik je over de volgende competenties:

    • Je beschikt over de communicatieve vaardigheden om een advies begrijpelijk te verwoorden, met respect voor allen die bij de advisering een rol spelen;
    • Je bent digitaal vaardig. Denk daarbij aan: digitaal vergaderen, raadplegen stukken in digitale systemen, etc. Uitgangspunt voor de vergaderingen is dat deze digitaal zijn.

    Wij bieden

    Voor het bijwonen van de vergaderingen wordt een vergoeding verstrekt. Tijdens het sollicitatiegesprek zal een nadere toelichting worden gegeven op de vergoeding.

    Contact

    Ben jij enthousiast? Reageer dan uiterlijk 19 december 2022 via de button ‘solliciteren’ en laat ons weten waarom jij de juiste persoon bent die we zoeken.

    De gesprekken vinden plaats op 10 en 11 januari 2023.

    Voor vragen over kun je contact opnemen met Fons Gulikers, Secretaris AOK, tel:+31 6 10432690 , e-mail: fons.gulikers@sittard-geleen.nl