Oorspronkelijke vacature omschrijving:
De raad van toezicht (rvt) van Cicero Zorggroep bestaat op dit moment uit één voorzitter en vier leden. De raad van toezicht heeft uiteenlopende deskundigheid en ervaring op het gebied van gezondheidszorg in het algemeen, kwaliteit van zorg, transformatie van de zorg en de doelstelling van de stichting in het bijzonder; HR, financieel economische en juridische deskundigheid, (zorg)vastgoed, ICT en innovatie en organisatieontwikkeling. Door het aflopen van de zittingstermijn van een van de leden per 22 september 2024, is de rvt op zoek naar een toezichthouder met aandachtsgebied ‘vastgoed’.
Raad van toezicht Cicero Zorggroep
De raad van toezicht richt zijn toezicht zodanig in, dat de maatschappelijke verantwoordelijkheid daarin optimaal tot uiting komt. Onverminderd de gebruikelijke, in de statuten aan de raad van toezicht opgedragen taken, houdt de raad toezicht op:
- De ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van de strategie van Cicero Zorggroep.
- De organisatie en haar performance.
- Het arbeidsklimaat.
- Het functioneren en handelen van de raad van bestuur, alsmede de continuïteit van de raad van bestuur.
- Belangrijke externe ontwikkelingen.
- Het relatiepatroon met de belangrijkste stakeholders en de externe reputatie van de Cicero Zorggroep.
De rvt van Cicero verbindt zich nadrukkelijk met missie en waarden van de organisatie. Zowel bij de missie – het ondersteunen van mensen met een zorgvraag om hun leven op een zinvolle en zo zelfstandig mogelijke manier vorm en inhoud te geven- als bij de organisatiewaarden – vriendelijk, vertrouwd, vakkundig – voelt ieder van de leden van de raad zich persoonlijk betrokken. In zijn toezicht werkt de raad met deze waarden bij de beoordeling van de koers, de strategie en het beleid van Cicero.
Naast de rol van toezichthouder, heeft de rvt de rol van klankbord voor de raad van bestuur. Dit komt niet alleen tot uiting in de betrokkenheid bij strategieontwikkeling, maar bijvoorbeeld ook door het voorleggen en ‘spiegelen’ van diverse (beleids-/transitie)vraagstukken.
De derde rol van de rvt is die van werkgever van raad van bestuur. De rvt ziet het als zijn verantwoordelijkheid om een goede werkgever te zijn.
- Naast een goede vervulling van de drie traditionele rollen van toezicht, klankbord en werkgever, ziet de rvt een vierde inspirerende en agenderende rol. Dit wordt beschreven door onder meer de volgende taken:
- Vanuit waardegedreven toezicht een bijdrage leveren aan de maatschappelijke transitie. De raad erkent de onzekerheid hierin en staat open voor het omarmen van die onzekerheid. Daarom is de raad meedenkend, flexibel en bereid om de grenzen van de huidige (juridische) kaders te onderzoeken.
- Het bieden van nieuwe perspectieven: vanuit verschillende achtergronden is de raad in staat om inhoudelijke vraagstukken vanuit andere perspectieven te bezien.
- Buiten naar binnen brengen: als relatieve buitenstaander brengt de raad kennis en ‘lessen’ uit andere sectoren in.
- Bijdragen aan de legitimatie van interne- en externe stakeholders: de rvt staat in verbinding met stakeholders, zoekt hen actief op en brengt hun input en vraagstukken in.
Wat vragen wij van het nieuwe lid rvt?
Voor de integrale besluitvorming zijn leden nodig die verschillende relevante aandachtsgebieden (portefeuilles) bestrijken en die bovenal over een helikopterview beschikken. Van de leden wordt besluitvaardigheid en resultaatgerichtheid verwacht. De leden moeten in staat zijn scherpe discussies collegiaal te voeren. Zij moeten weten waarop zij dienen te sturen en zij moeten de juiste vragen stellen. De leden van de rvt zijn onafhankelijk en onpartijdig en functioneren in de rvt zonder last en ruggespraak.
De raad van toezicht vergadert minimaal zes maal per jaar of zoveel vaker als noodzakelijk is. Er kan uitgegaan worden van een frequentie van 10 bijeenkomsten per jaar.
Specifieke eisen met betrekking tot deze vacature
- U heeft expertise in en ervaring met de zorg in relatie tot vastgoed.
- U hebt oog voor de investeringsafwegingen, praktische consequenties en implementatierisico’s.
- U heeft inzicht in hoe ontwikkelingen op verschillende terreinen impact hebben op de toekomst van de (zorg)organisatie en hoe daarop strategisch beleid of lange termijndoelstellingen te ontwikkelen.
Competenties op het gebied van kennis en ervaring
- Voldoende kennis van de zorg en de relevante maatschappelijke en regionale ontwikkelingen om de Cicero-organisatie en haar succes- en risicoparameters goed te kunnen beoordelen.
- Inzicht in het complexe krachtenveld waarin de organisatie opereert.
- Academisch denk- en werkniveau.
- Financieel vastgoeddeskundig door opleiding en ervaring, gewend te werken met rolling forecast systematiek, periodieke verantwoording en ervaring met risicobeheersings- en monitoringssystemen en forecasting.
- Brede expertise op het gebied van exploitatie, (her)ontwikkeling en realisatie van maatschappelijk vastgoed en inzicht in de vastgoedmarkt en de samenwerking met marktpartijen. Bij voorkeur kennis van zorgvastgoed en zorgconcepten die van invloed zijn op de woonomgeving.
- Kennis op het gebied van strategisch portefeuillebeleid en assetmanagement en ervaring met de integrale aanpak van risicomanagement. Inzicht in vastgoed financieringsvraagstukken om investeringsplannen adequaat te kunnen beoordelen. Bij voorkeur ook inzicht in de financiering, uitdagingen en dilemma’s rond zorgvastgoed en huisvesting en in staat zijn ontwikkelingen te vertalen in doorwerking op vastgoed, wonen en huisvesting.
- Vermogen om cijfers in vastgoeddossiers en -scenario’s te doorzien en het vermogen om door te vragen naar kritische waarden en factoren in onderliggende processen en/of relevante omgevingsvariabelen.
- Kennis op het gebied van vernieuwend (ver)bouwen, duurzaamheid en ontwikkelingen en innovatie in de bouw. Bij voorkeur ook affiniteit met ICT, zorgtechnologie en digitalisering.
- Oprechte interesse in de context en impact van huisvesting voor bewoners, naast de focus op vakmatige content.
- Toezichthoudende ervaring is een pre.
Competenties op het gebied van inzet en mentaliteit
- Bereid tot afleggen van verantwoording en compliance met wet- en regelgeving.
- Aantoonbaar betrokken en voldoende feitelijk beschikbare tijd hebben.
- Maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel.
- Een attitude die wordt gekenmerkt door integriteit, consensus zoekend en mentale weerbaarheid.
- Beschikken over een sterk normbesef en zorgvuldigheid.
Wat bieden wij u?
Elk lid ontvangt een passende vergoeding conform de NVTZ-code. Voor de leden van de raad van toezicht wordt door de organisatie een aansprakelijkheidsverzekering, inclusief rechtsbijstandverzekering, afgesloten.
Organisatieomschrijving
Cicero Zorggroep is een toonaangevende en vernieuwende Zuid-Limburgse zorgorganisatie, die ouderen en mensen met een beperking ondersteunt om hun leven op een zinvolle en zo zelfstandig mogelijke manier vorm en inhoud te geven. Cicero Zorggroep kent een eenhoofdige raad van bestuur.
Cicero Zorggroep levert cliëntgerichte, kwalitatief hoogstaande intra-, semi-, en extramurale zorg en diensten aan zo’n 3.500 cliënten, vanuit diverse zorglocaties in Zuid-Limburg. De 2.500 medewerkers en 700 vrijwilligers zijn aanspreekbaar op de kernwaarden: vriendelijk, vertrouwd en vakkundig.
Solliciteren?
Klik op de button ‘Solliciteer direct’ en vul vóór 13 september a.s. het sollicitatieformulier in.
Wilt u meer informatie over deze vacature, neem dan contact op met het secretariaat raad van bestuur: T 045 563 74 04. U wordt dan teruggebeld door de voorzitter rvt, de heer Frank Klaassen.
Er worden twee selectiecommissies samengesteld. Deze zullen bestaan uit 2 of 3 leden van de rvt en een lid van de centrale cliëntenraad. De bestuurder zal als adviseur deelnemen aan de selectiecommissie(s).